Rasstandard

Rasstandard för Field Spaniel

                                           

                                                Ingår i grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik


Rasen har utvecklats från gruppen landspaniel och har samma ursprung som cocker-, sussex- och springer spaniel. Här tog man tillvara de praktiska jaktegenskaperna och utvecklade en stötande och apporterande ras. Den utvecklades tyvärr till att bli en låg och lång hund med bristande jaktintresse. Under 1950-talet tog avelsarbetet ny fart och man korsade ännu en gång in engelsk springer spaniel. Rasen är fortfarande till antalet en mycket liten ras. 1974 kom den första hunden till Sverige. 1986 bildades Field Spanielklubben.Användningsområde


Field spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Den ska arbeta i ett sicksackmönster så nära jägaren att viltet alltid reses inom skotthåll. När villebrådet flyger eller springer upp och skott lossas ska hunden stanna och därefter ska den på kommando apportera bytet till jägaren. Rasen är envisare än de flesta spaniels, men den är också fridsammare. Rätt tränad med tålamod, bestämt men vänligt blir den en utmärkt jakthund. Många individer har även visat bra resultat inom viltspår. Rasen fungerar också utmärkt som familjehund i ett aktivt hem.


Hälsa


Rasen får betraktas som relativt frisk.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är livlig och glad, men ändå sansad och lugn.

Den är jämn i humöret, stressar inte upp sig och den skäller mycket sällan, men pratar gärna. Field spanielns mest utpräglade drag är dess integritet. Det är inte en hund som ögonblickligen och reservationslöst accepterar vem som helst.

Detta gör att man får intryck av en viss värdighet hos rasen. Hunden får vara reserverad, men aldrig skygg. Rasen är mycket signalsäker. Behandlad med tålamod, bestämt men vänligt är den en mjuk hund som är mån om att vara till lags. Den är av naturen otroligt trogen sin ägare.

Storlek och utseende


Field spaniel är en välbalanserad, ädel, välväxt jakthund, byggd för rörlighet och uthållighet. Huvudet ska ge intryck av kvalitet, karaktär och ädelhet och skallen väl utmejslat.


Färg:


Svart, blue roan (svartskimmel), leverbrun, liver roan (brunskimmel) eller någon av dessa färger med tanteckning.

Hos enfärgade hundar är det tillåtet med vitt eller roan (skimmel) på bröstet. Alla andra färger är oönskade, ex rent svart och vitt, leverbrunt och vitt, orange, röd eller gyllene. Mankhöjd för både hanar och tikar är ca 46 cm och vikt 18–25 kg.Pälsvård


Pälsen ska vara lång och åtliggande, glansig och silkesaktig, aldrig lockig, kort eller sträv. Den skall vara tät och tålig mot väder och vind. Pälsen ska vara riklig på bröstet, kroppens undersida och på benens baksidor, men inte nedanför hasorna. Valpar och unga hundar kan ha mycket tjock päls, medan vissa hundar har vuxen päls från början. Field spaniel trimmas på huvudet, halsens undersida, ovansidan ytterörat samt tassarna.